Hoe werkt het voor bedrijven?

Leerlingen van de OVG volgen een MBO opleiding in de bouw. De opleiding bestaat uit een praktijk- en een theoriegedeelte, 4 dagen in de week werken en 1 dag in de week naar school. Op school verzorgd het ROC de theorie en bij een erkend leerbedrijf volgen de studenten de praktijk.

Erkend leerbedrijf

De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV). Erkende leerbedrijven – zowel bedrijven als zzp’ers – zijn een schoolvoorbeeld voor de bouwbranche. Door studenten te helpen opleiden leveren de bedrijven een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap. De erkenningen worden uitgegeven door het SBB. Voordat een bedrijf een predicaat erkend leerbedrijf ontvangt moet het aan een aantal eisen voldoen.

  1. Je biedt de student een goede en veilige werkplek die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij/zij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen.
  2. Je stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. Je maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
  3. Er is een goed geschoolde officiële leermeester in dienst bij het bedrijf, welke na het diploma leermeester, jaarlijks de nascholing leermeester heeft gevolgd.
    De leermeester cursussen worden verzorgd door Volandis. Het is mogelijk om voor deze cursus een subsidie aan te vragen.

Hoe verder?

De leerlingen staan op contract bij de OVG voor de duur van hun opleiding. Zij worden door de OVG aan een leerbedrijf uitgeleend, de student komt dus niet bij jou op de loonlijst. Wij bieden een vast salaris conform bouw cao, werkkleding, PBM’s en een startpakket gereedschap. Je betaalt ons slechts een tarief per uur dat de leerling bij jou werkt. De tarieven worden jaarlijks door de bedrijven vastgesteld op de algemene ledenvergadering. Alle overige werkgeverslasten en verantwoordelijkheden hiervan liggen bij de OVG. De leerling wordt door de praktijkbegeleider begeleidt op school en op de bouw. Dat houdt kort gezegd in dat wij regelmatig langskomen op de bouw en op de verschillende scholen om te monitoren hoe het gaat en of er voldoende progressie en rendement behaald wordt.

Wanneer je lid wilt worden van de OVG en dus samen met ons wilt werken aan de toekomst van de bouw met goed geschoolde vakmensen, komen wij graag bij je langs om persoonlijk kennis te maken. Wanneer alles is doorgesproken en het bedrijf aan de juiste eisen voldoet gaan wij voor je opzoek naar een juiste match tussen de student en het bedrijf.

Nadat het diploma is behaald, kun je de kersverse vakman zonder afkoopsom in dienst nemen.

Onze leden